برخی مفهوم «شبکه ملی اطلاعات» را درک نکردهاند / وزارت ارتباطات فقط مسوول لایه زیرساخت است / محتوا و خدمات برعهده دستگاه های دیگر است
به گزارش «ارتباطات»، حمید فتاحی رییس هیات مدیره شرکت ارتباطات زیرساخت با بیان اینکه افرادی که این روزها ادعا میکنند وزارت ارتباطات وظایفش را در خصوص توسعه شبکه ملی اطلاعات انجام نداده، احتمالا مفهوم «شبکه ملی اطلاعات» را درک نکردهاند، گفت: این شبکه باید در سه لایه «زیرساخت»، «محتوا» و «خدمات» توسعه پیدا میکرد اما رشد نامتوازن بین این سه لایه باعث شد حتی خدمات وزارت ارتباطات هم خیلی به چشم نیاید. به دلیل اینکه الان ما یک ظرف بزرگ از زیرساخت آماده کردهایم که محتوا و خدمتی بر بستر آن انجام نمیگیرد، جای خالی شبکه ملی اطلاعات به چشم میآید.
فتاحی افزود: در سندی که با عنوان سند «تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات» در شورای عالی فضای مجازی به تصویب رسیده، مسائل مربوط به زیرساخت یعنی تجهیزات فنی مانند روتر، سوئیچ، فیبر نوری، لایه امنیت و مدل دسترسیها برعهده وزارت ارتباطات گذاشته شده است.
معاون وزیر ارتباطات با بیان اینکه لایه زیرساخت، چوب ناکارآمد بودن لایه محتوا و خدمات را میخورد، اظهار کرد: فردی که فریاد میزند و میگوید وزارت ارتباطات به وظایف خودش عمل نمیکند، خودش در لایه محتوا و خدمات چه کار کرده است؟ از نظر من بخش بزرگی از این فریادها فرار رو به جلو و راه انداختن دعوای سیاسی است.
وی با طرح این سوال که «آیا با کامل شدن صد در صد زیرساخت شبکه ملی اطلاعات، توقع حوزه علمیه، اقتصاد، فعالان ICT و IT، سیاسیون برآورده خواهد شد؟» افزود: قطعا خیر. ما امروز یک ظرف بزرگ ۲۰ ترابیتی داریم که تنها از ۱ ترابیت ظرفیت آن استفاده میکنیم. دو لایه خدمات و محتوا باید توسط دستگاههایی که نسبت به آن تکلیف دارند، کامل شوند تا توقعات تامین شود.
فتاحی درباره متولیان لایه های «محتوا» و «خدمات» در شبکه ملی اطلاعات گفت: هنوز سند مدونی در این خصوص وجود ندارد، یکی از درخواستهای ما از مرکز ملی فضای مجازی این است که در خصوص وظایف دستگاههای دخیل در توسعه شبکه ملی اطلاعات، سندی تهیه کند تا مشخص شود، مسوولیت محتوایی که در شبکههای اجتماعی خارجی رد و بدل میشود با وزرات ارتباطات نیست.
معاون وزیر ارتباطات با اشاره به وظایف دیگر دستگاه ها و سازمان ها اظهار کرد: اگر فردی اسلحه در دست میگیرد و دست به جنایتی میزند، مسوولیتش وزیر ارتباطات نیست. در کشور، پلیس فتا، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و قوه قضاییه داریم.
وی با اشاره به این که این سه لایه باید با یکدیگر متوازن باشند، گفت: امروز بیش از ۵۰ پروژه و اقدام کلان طی دو سال گذشته در حوزه زیرساخت شبکه ملی اطلاعات انجام شده که نشان میدهد اکنون بیش از ۸۰ درصد از مواردی که طبق سند «تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات» بر عهده وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات گذاشته شده بود، به سرانجام رسیده است و ۲۰ درصد باقیمانده را تا انتهای امسال بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته، به سرانجام خواهیم رساند، نمودارها و اسناد موجود نشان میدهد که ما به اهداف مهمی دست پیدا کردهایم.