ترافیک مهرماه را می توانیم مدیریت کنیم / ادامه انحصار داده های شهرداری
کیهان اصغری معاون مهندسی اپلیکیشن بلد، در مورد سرویس حمل و نقل عمومی این اپلیکیشن توضیح داد: در سرویس حمل و نقل عمومی «بلد» که خیلی برای درست کردن آن زحمت کشیدیم، مسیر ترکیبی شامل پیاده، اتوبوس، مترو به اضافه مسیر تاکسی برای رسیدن کاربران به مقصد پیشنهاد می شود و باتوجه به اینکه در نمونه های موجود در دنیا، تاکسی با آن مفهومی که در ایران استفاده می شود، وجود ندارد بنابراین خیلی روی آن کار کردیم تا الگوریتمی که برای حمل و نقل عمومی بلد نوشته شده، بومی و با توجه به شرایط فیزیکی و شکل رفتارهای مردم باشد.
این مقام مسوول با بیان اینکه مسیری که به کاربران «بلد» ارایه می شود، بهترین مسیر و نه الزاما نزدیک ترین یا سریعترین است، گفت: با ترکیبی از دو ویژگی نزدیک ترین و سریعترین، راحت ترین مسیری که کمترین نیاز به عبور از تقاطع و ایستادن پشت چراغ قرمز و دور زدن باشد با در نظر گرفتن میزان ترافیک تحت عنوان بهترین مسیر به کاربر پیشنهاد می شود.
وی با تاکید بر ساده بودن کار با «بلد»، افزود: از ابتدا روی سادگی کار با بلد تاکید داشتیم که تا حد خوبی به آن پایبند بودیم و در مقابل نمونه هایی چون ویز که استفاده زیادی هم در ایران دارد، بلد از پیچیدگی کمتری برخوردار است. چراکه هدف مان این است که همه بتوانند از آن به راحتی استفاده کنند. به همین دلیل است که بسیاری از کاربرانی که تجربه استفاده از اپلیکیشن بلد را دارند، تاکنون از ویز و دیگر مسیریاب ها استفاده نکرده اند. چراکه لزوما اینطور نیست که با ارایه گزینه های بیشتر، کاربر خوشحال تر شود.
معاون مهندسی اپلیکیشن بلد با بیان اینکه در سرویس حمل و نقل عمومی بلد، وقتی کاربری می خواهد از مبدا به مقصدی سفر کند، می تواند بداند که چقدر باید پیاده برود و کجا باید سوار اتوبوس شود و بعد از طی چه مسیری باید از پل عابر عبور کند و سوار مترو شود، تصریح کرد: در واقع از طریق نمایش اشکال مختلفی از سیستم های حمل و نقل، «بلد» می گوید که مسیرتان را چطور با استفاده از مجموع وسایل نقلیه های عمومی موجود می توانید طی کنید تا با بهترین حالت به مقصد برسید.
اصغری با بیان اینکه بلد، بخاطر ویژگی هایی که در مسیریابی به کاربران می دهد توانسته قشری از کاربران را بیشتر به سمت خود جلب کند، اظهار کرد: در شهرهایی که مثلا طرح و ترافیک دارند، این اپلیکیشن اطلاعاتی را به کاربران می دهد تا کاربر اگر بخواهد به آدرسی خارج از منطقه طرح و ترافیک برود، به گونه ای باشد که مسیر پیشنهادی وارد این منطقه نشود.
این مقام مسوول مردم کلانشهرها را بیشترین کاربران بلد عنوان کرد و ادامه داد: به دلیل جمعیت متفاوت شهرها، مردم کلانشهرها بیشترین میزان استفاده را در طول سال از «بلد» دارند که تهران و مشهد در صدر آنها قرار دارد.
بلد گزینه خوبی برای مدیریت ترافیک شش ماهه دوم سال است
این مقام مسوول با تاکید بر اینکه سرویس حمل و نقل عمومی بلد می تواند گزینه خوبی برای مدیریت ترافیک شش ماهه دوم سال باشد، اظهار کرد: باتوجه به شناختی که از فعالیت و رفتار مردم در حمل و نقل داریم، فکر می کنیم که این سرویس بخاطر ترکیبی بودن، ترافیک شش ماهه دوم سال را به شدت کاهش دهد.
وی با اشاره به رفتارهای تعریف نشده مردم ایران در استفاده از حمل و نقل عمومی همچون پیاده و سوار شدن تاکسی در وسط یک اتوبان افزود: در سرویس حمل و نقل عمومی بلد، ترکیبی از مسیرهای مترو، اتوبوس، پیاده و تاکسی مطابق رفتارسنجی کاربرها به عنوان بهترین مسیر پیشنهاد می شود و به صورت کلی مسیر بهتری از نظر زمان طی مسیر، تغییر وسیله و مسافت پیموده شده را به کاربران ارایه می کنیم که با استفاده بیشتر مردم این سرویس خیلی غنی تر شده و حتما می تواند روی وضعیت ترافیک شهرهای بزرگی مثل تهران تاثیر بگذارد.
معاون مهندسی «بلد» با بیان اینکه در سیستم حمل و نقل شهری چون تهران استفاده از اتوبوس های BRT توسط بخش قابل توجهی از مردم رایج است، گفت: این درحالیست که دیده شده اتوبوس های شهری مسیر را خالی می روند و بر می گردند. چراکه خیلی از آدم ها نمی دانند چطور می توانند با اتوبوس، تاکسی و مترو رفت و آمد داشته باشند که باعث می شود کاربران از خط های موجود استفاده نکنند و با استفاده از خودروی شخصی و یا بهره از سرویس هایی چون آژانس و تاکسی های اینترنتی نیاز خود را رفع کنند. درحالیکه امروز خیلی از کاربران با استفاده از سرویس حمل و نقل عمومی بلد، راحت تر مسیر خود را طی می کنند.
معضلی بنام نبود داده های باز
اصغری یکی از مشکلات در استفاده از شبکه اتوبوس های درون شهری را عدم آگاهی از زمان رسیدن اتوبوس ها عنوان کرد و ادامه داد: هم اکنون فقط در داخل ایستگاه های مترو می توان فهمید که قطار چه زمانی به ایستگاه می رسد. درحالیکه اگر اتوبوس ها به یکسری از فناوری های جدیدتری مجهز شوند در همکاری با اپلیکیشن هایی چون بلد می توان داده هایی را از مسیر و رفتار کاربران ارایه کنیم که با تخمین بالا اطلاع رسانی در مورد رسیدن اتوبوس به ایستگاه ممکن باشد.
این مقام مسوول با انتقاد از شیوه انحصارگرایی برخی از نهادها در ارایه داده به استارت آپ ها گفت: نباید در ارایه داده ها انحصاری وجود داشته باشد و داده ها باید به صورت عمومی ارایه شود تا استارت آپ ها بتوانند در بهتر کردن زندگی مردم از آنها استفاده کنند. البته در دوره اخیر وزارت ارتباطات، API های ارزشمندی در دسترس استارت آپ ها قرار گرفته است تا بهره برداری مناسبی در تسهیل زندگی مردم صورت گیرد که در دیگر نهادهای عمومی نیز باید چنین امکاناتی فراهم شود تا با استفاده از داده های باز بتوانیم به این مهم دست پیدا کنیم.
وی توضیح داد: البته بخشی از عدم دسترسی به داده ها ناشی از مشکلات زیرساختی چون مجهز نبود ناوگان اتوبوسرانی به دستگاه های GPS و یا تنظیم نبودن GPS های نصب شده روی ناوگان اتوبوس های BRT است که به سادگی با رفع چنین مشکلاتی، سیستم حمل و نقل عمومی بهتری خواهیم داشت تا تاثیر بسیار زیادی در زندگی انسان ها بگذارند که بنظر می رسد در این موضوع کمی سستی وجود دارد.